Open Dutch Sailing Championship 2020 gaat door

De 18e editie van de Open Dutch Sailing Championships 2020 (ONK) gaat door. De versoepelingen voor de sport per 1 juli maken het mogelijk de kampioenschappen te houden. Sporters op het water zijn inmiddels niet meer verplicht 1,5 afstand te houden. Aan het aantal bezoekers is ook geen maximum meer gesteld, mits zij 1,5 m afstand tot elkaar kunnen houden. Daarom kan het toernooi plaatsvinden in Medemblik op de geplande data van 18 tot en met 20 september.

De organisatie, een samenwerking tussen sportmarketingbureau TIG Sports en het Watersportverbond, voert op dit moment overleg met de gemeente Medemblik om te bepalen hoe het evenement kan plaatsvinden. Vorig jaar namen er 500 deelnemers uit binnen en buitenland deel met 350 boten. Of dit aantal onder de huidige omstandigheden gelijk kan blijven, moet nog worden bepaald. Aan de hand daarvan kan het aantal deelnemende klassen bepaald worden. De organisatie verwacht In de loop van volgende week hier duidelijkheid over te kunnen geven. De inschrijving gaat open op vrijdag 10 juli.

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: ‘Wij zijn ontzettend blij dat we weer kunnen wedstrijdzeilen. Daar hebben we hard voor geknokt in onze gesprekken met de overheid en andere instanties. Dat het ONK door kan gaan is een mooie vrucht van die inspanning. Wij kijken er enorm naar uit de sport weer in volle glorie te kunnen ervaren en aanschouwen in Medemblik in september.’

Update 10 juli

De organisatie is nog druk bezig met het bepalen van het aantal deelnemers aan de hand van de beperkingen die worden opgelegd in verband met het coronavirus. Zodra dit bekend is, zal de inschrijving  open gaan.

Update Open Dutch Sailing Championship 2020

Het Corona virus houdt ons dit zeilseizoen allemaal bezig. Gelukkig mag de jeugd inmiddels weer varen en zijn op menig vereniging de zeilessen weer begonnen.

Zoals het nu in de roadmap van de overheid is opgenomen mogen er vanaf 1 september weer wedstrijden gehouden worden. Daar kijken we natuurlijk naar uit maar we weten ook dat de vervolgmaatregelen stap voor stap kenbaar gemaakt worden en hoe die ontwikkelingen gaan, blijft onzeker.

Van vrijdag 18 t/m zondag 20 september staat het Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik op de agenda. We gaan er op dit moment vanuit dat het evenement, met extra maatregelen, in een vorm door kan gaan. Wat er tegen die tijd mogelijk is en welke maatregelen van ons worden verwacht is nu nog onduidelijk.

Op vrijdag 3 juli willen we een beslissing nemen in welke vorm het evenement mogelijk kan zijn. We vertrouwen erop dat we tegen die tijd beter inzicht hebben in wat er per september mogelijk is en verwerken daarin de maatregelen die vanaf 1 juli van kracht zijn. We volgen hierin natuurlijk de richtlijnen van het RIVM en hebben daarnaast nauw contact met het Watersportverbond en de gemeente Medemblik.

Dus laat het evenement op 18-20 september 2020 in de agenda staan, vrijdag 3 juli volgt er meer nieuws en hopelijk kunnen we dan ook snel met de inschrijvingen starten.

We wensen iedereen het beste toe in deze bijzondere periode.

Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen via: info@opendutchsailing.nl.

Foto: Hugo Onink

Nederlandse titels uitgedeeld na fantastisch zeilweekend in Medemblik

Nederlandse titels uitgedeeld na fantastisch zeilweekend in Medemblik

Het Open Dutch Sailing Championship 2019 wordt afgesloten met een dag vol wind en zon. Uit 315 teams zijn 16 kampioenen gerold die een felle strijd hebben geleverd op het IJsselmeer. De algemene conclusie van de zeilers zodra ze het water afkwamen: ‘Een prachtig evenement met kansen voor iedereen’.

De praktisch windstille vrijdag is snel vergeten met een geweldige zeildag op zaterdag en zondag. De barbecue op zaterdagavond wordt genuttigd in de volle zon en ook de afsluitende prijsuitreiking wordt buiten gehouden.

Close racing in SB20
Meermaals Nederlands Kampioen Marco van Driel klimt ook dit weekend op het hoogste podium met zijn bemanning Joost Assmann en Martijn Worseling. “Het was best moeilijk dit weekend, het veld lag heel dicht op elkaar. Het ging soms om maar een paar meter, dan zijn wij toch iets behendiger als team op de boot blijkbaar. We varen ook al heel lang samen, ik denk dat dit de zesde keer is dat we Nederlands Kampioen worden.” Op de tweede plek eindigt het Belgische team met Bart Tytgat, Kristof Woutters en Tobias Tytgat en derde eindigen Ko Stroo, Koen Verhaegen de Naeyer en Ralph van Etten.

Auke Holtrop kampioen J22
Met bijna alleen maar 1tjes zijn Auke Holtrop en zijn team (Anne Rietveld, Frans Dijckmeester en Suzanne van Iterson) met recht de Nederlands kampioen in de J22. Dirk Jan Verdoorn, Anneloes Krikhaar, Liselotte Verdoorn en Rosemarijn Verdoorn weten hun tweede plaats veilig te stellen. Op een derde plaats eindigt Jesper Overbeeke met Levi Mulder, Michelle Koopmans en Pam Witsenboer.

Strijd beslist in laatste wedstrijd 49erFX
De top 3 in de 49erFX is redelijk aan elkaar gewaagd. Cecile Janmaat en Odile van Aanholt eindigen op gelijk aantal punten met Willemijn Offerman en Elise de Ruyter. Janmaat en van Aanholt hebben het beste resultaat in de laatste wedstrijd wat ze naar de overwinning brengt: “Ja het was nog even spannend. Het hele weekend was leuk, we hebben veel battles gehad. En om dan te winnen is altijd leuk natuurlijk!” Svea Karsenbarg en Thomas Snoek eindigen op een derde plaats.

Strijd tussen Thais en Nederlands team in 49er
Bart Lambriex en Pim van Vugt varen dit weekend voornamelijk tegen de Thaise Don en Dylan Whitcraft. Lambriex en van Vugt zijn het sterkt, zij pakken de gouden medaille terwijl het Thaise duo op een tweede plaats eindigt. Derde worden Daniel Bramervaer en Robin Becker.

Huisman en Zuidema kampioen in 29er
Robbert Huisman en Gijs Zuidema gingen sterk van start, vandaag was qua resultaten een iets mindere dag. Toch weten ze de nummer 2, Yanne Broers en Dolf Hendriksen voor te blijven. Broers vaart haar eerste evenement in de 29er, volgend seizoen maakt ze definitief de overstap van de Optimist naar de 29er, dit is al een mooi begin voor haar. Derde wordt Marlies Schouten met Maud Lodewijk.

Duitse Contender zeiler pakt Nederlandse titel
Bij de Contenders is het niet een Nederlander, maar een Duitser die de Nederlandse titel behaalt. Christoph Homeier mag de blauwe wimpel mee naar huis nemen: “Het was een heel mooi weekend, we hebben qua wind wel van alles gehad. Vrijdag hadden we 1 wedstrijd in heel licht weer, dat was niet mijn wedstrijd. Zaterdag was de beste dag met goede wind, vandaag was het juist weer wat lichter als verwacht. Blij om te winnen dit weekend.” Dirk Lafleur pakt de zilveren medaille en Rene Heynen wordt derde. 

Alleen maar 1tjes voor Nicholas Heiner in Finn
Met overtuiging wint Nicholas Heiner het Nederlands Kampioenschap, achter zijn naam prijken alleen maar 1tjes. “Het was een lekker weekend, die eerste dag was wel lastig met weinig wind. Die mannen zijn best goed in licht weer.” Nanno Schutrups gaf zaterdag al aan dat het een strijd om de beste van de rest te worden was. Die strijd wint hij, Schutrups gaat er dus met het zilver vandoor. Op het nippertje derde wordt Bas de Waal, hij weet in de laatste wedstrijd Tobias Kirschbaum voor te blijven waardoor hij een plekje stijgt. 

Duko Bos doet wat hij belooft in Laser Standaard
Duko Bos houdt de leiding vast op de laatste dag en gaat er met de Nederlandse titel vandoor. “Het ging vandaag wat minder goed, maar ik ben blij dat ik gewonnen heb.” Nicholas Bezy (HKG) eindigt op een tweede plek. De strijd om de derde plek is nog even spannend, maar Eduardo van Vianen weet deze plek in de laatste wedstrijd op te eisen.

Top 4 Laser Radiaal aan elkaar gewaagd
Het is hard werken voor de Laser Radiaal zeilers dit weekend. De top 4 ligt continu heel dicht op elkaar, uiteindelijk wint Maxime Jonker het Nederlands Kampioenschap. “Met zijn vieren zijn we heel erg aan elkaar gewaagd, daardoor krijg je ook niet de kans op elkaar uit te lopen qua punten. We rouleerden steeds qua positie. Voor de laatste wedstrijd kon ik al geen derde meer worden, moest alleen voor Paul blijven om te winnen. De titel was dus niet zo vanzelfsprekend, blij dat ik hem heb, daarvoor doe je natuurlijk ook mee.” 
Teun in der Maur neemt het zilver mee naar huis en Paul Hameeteman eindigt op de derde plaats.

Key is rustig blijven voor Laser 4.7 zeiler
Het hele weekend was het een strijd tussen Peer Noordanus en Ties Wijbinga om de eerste plaats. Een strijd die Noordanus wint: “Ik probeerde rustig te blijven en me niet te focussen op de punten maar gewoon mijn eigen wedstrijd blijven varen.” Wijbinga eindigt met twee punten meer op een tweede plek. Derde wordt Sjors van der Pol.

Nederlandse titel blijft bijzonder voor Yngling zeiler
Yska Minks, Jaap Molenaar en Wouter Toornstra winnen het Nederlands Kampioenschap in de Yngling. “Het is denk ik de zesde keer dat wij de Nederlandse titel winnen, maar het blijft toch bijzonder. Het veld dit weekend is heel sterk, je wint dan ook niet zomaar.” Gert Roukema en zijn team met Michel Peulen en Jan Willem van de Bunt wordt tweede. Maarten Jamin, Cristel Pessers en Jaap Smolders finishen de laatste wedstrijd als eerste, hiermee varen ze net Kaj Moorman en zijn team voorbij naar de derde plek.

Belgisch duo pakt titel in F18
De Belgische Patrick Demesmaeker en Gilles Tas worden Nederlands Kampioen in de F18, qua resultaten leek het ze makkelijk af te gaan: “Als de wind goed is en steady dan gaan wij wel hard. Vandaag was een een beetje moeilijker, de wind ging van rechts naar links en er was veel verschil in druk. Bij de laatste serie wisten we dat we goed zaten. Dit is een fantastisch evenement met al die klassen. Zoiets hebben we in België niet!” Op de tweede plaats eindigt ook een Belgisch team, Philip Hendrickx en Laurent Verbeek. Derde worden Ad en Maarten Noordzij.

Van Gerp en van Gisbergen sterk in Dart 18
In de Dart 18 zijn Nicolette van Gerp en Ruud van Gisbergen het sterkst, zij winnen de titel met 5 punten verschil op nummers 2, Gerben ter Avest en Patrick Hofman. Op een derde plek eindigen de Britten Deborah Waters en Barry Peters.

Strijd in Nacra 15 op laatste dag beslist
De strijd in de Nacra 15 wordt op de laatste dag beslist. Olivier Jaquet en Ghislaine van Empel starten zondag op een eerste plaats, maar zij worden ingehaald door de Belgische Lucas Claeyssens en Arthur vandenBerghe. Van Empel: “Dat is best zuur ja, maar we wisten dat dit kon gebeuren.” Claeyssens zei een dag eerder al dat hij het Nederlandse duo maar wat graag in wilde halen. “Het was wel moeilijk, maar blij dat het is gelukt.” De derde plaats gaat naar Maja en Oskar Niemira (POL).

Oud-olympiër wint NK Matchracen
Het matchracen heeft een goed weekend gedraaid, alle geplande wedstrijden konden worden gevaren. Oud-olympiër Renee Groeneveld stapte ook terug in de boot en gaat er direct met de Nederlandse titel vandoor. Zij voer vandaag de finale tegen Jelle Roos en won twee matches van zijn team. Hiermee verzekerde ze zich van de Nederlandse titel. Jelle Roos wordt dus tweede en het team van Dirk-Jan Korpershoek ging de semifinale in voor de strijd om de derde plek. Zij wonnen deze van de Duitse Lars Huckstadt.

Open Nederlands Kampioenschap 2020
In 2020 wordt het Open Dutch Sailing Championship georganiseerd van vrijdag 18 tot en met 20 september. De organisatie hoopt dan weer op de geweldige hulp van het Watersportverbond, de wedstrijd comités, de vrijwilligers, gemeente Medemblik en Team Medemblik.

Zeilers aan elkaar gewaagd op het Nederlands Kampioenschap zeilen

ODSC 2019 dag 2 in Medemblik
Iedereen is het erover eens dat vandaag een prachtige zeildag was. De tweede dag van het Open Dutch Sailing Championship geeft veel wind en zon. Op het water wordt flink gestreden om de Nederlandse titel, in bijna alle klassen ligt die strijd nog open.
Star terug van weggeweest
Haico de Boer en Pedro Trouche gaan aan de leiding in de Star klasse. “Het gaat echt tussen Thomas Allard en ons. Wij varen allebei veel internationaal, hebben veel ervaring en gewoon de snelste boten. Wie het beste uit de start komt, wint de wedstrijd eigenlijk. En vandaag was een super dag, de baan lag er goed in en de wedstrijden gingen lekker vlot.” De Star klasse groeit weer in Nederland, sinds 2012 is de Star niet meer olympisch, daarop kelderde de klasse. Dankzij de Star Sailors League, die is opgericht door professionele en amateur zeilers, groeit de klasse juist weer. “In Nederland zie je steeds meer mensen in de boot. In Loosdrecht zit bijvoorbeeld een hele enthousiaste groep en er wordt ook flink aan getrokken om de klasse weer bekend te maken.” 

Top 5 in Yngling aan elkaar gewaagd 
Het is onwijs spannend in de Yngling klasse. Tussen de nummer 1 en nummer 5 zit slechts 4 punten verschil. Kaj Moorman (Loosdrecht) staat vooralsnog op de eerste plek met zijn team Jasper Schuddeboom en Sam Peeks. Vijfde staat Reinier de Kler (Leiden) met Anna Bertling en Marije Willemsen, zij gaan nog even alles doen om morgen naar een podiumplaats te varen. “Het is superleuk varen, ook in de achterhoede. Bij de finish zitten we allemaal zo dicht op elkaar, ieder foutje die je maakt wordt dan ook direct afgestraft. In de top 5 wisselen we continu van positie, dat maakt het heel spannend. Het wordt nog wel moeilijk hoor, voor ons liggen nu onder andere twee Wereldkampioenen, het is een heel sterk veld. Vanaf de start moet je direct scherp zijn, wij hebben vandaag bijvoorbeeld een 7 gevaren omdat we bij een start gewoon net te laat waren. Maar het was vandaag een hele mooie zeildag, daardoor ben je het wachten van gisteren wel vergeten.”

Marco van Driel (Alphen aan den Rijn) en zijn team gaan in de SB20 aan de leiding. Het Belgische team van Bart Tytgat staat op een tweede plek, de 3J’s van Jeroen van der Velden (Breda) staan slechts twee punten achter hen op een derde plek. 

In de J22 is het spannend tussen nummer 1, Auke Holtrop (Haarlem), en 2, Dirk Jan Verdoorn. Holtrop vaart een steady dag met drie eerste plaatsen en een tweede plaats. Verdoorn weet de hele dag in de top 3 te finishen, dat plaatst hem nu op drie punten verschil met Holtrop en 9 punten met de nummer 3, Ivo Jeukens.

Close racing in Nacra 15
Bij de Nacra 15 ligt de top dicht bij elkaar. De Belgische Lucas Claeyssens vaart dit weekend met Arthur vandenBerghe, zij staan momenteel op een derde plek: “Normaal vaar ik met Arthurs zus, zij is wat groter, met die wind van vandaag merk je dat wel. Ik ben echt moe!” Op de eerste plaats staan nu Olivier Jaquet en Ghislaine van Empel, met slechts twee punten verschil op Claeyssens en vandenBerghe. “Wij zijn morgen zeker van plan ze in te halen, die eerste plek is wel ons doel.”

Meer varen voor F18 zeilers
De Belgische Patrick Demesmaeker en Gilles Tas varen erg snel in de F18, met alleen maar 1tjes wordt het lastig ze in te halen voor de tegenstanders. Dat realiseren de nummers 2, Hans en Marius van Dam (Rotterdam), goed. Marius: “Het moet beter, voor ons komt het erop neer dat we meer moeten varen.” Dat dit niet meer lukt voor zondag is natuurlijk duidelijk. “Marius is heel veel op andere boten aan het zeilen, hierdoor houden we geen tijd over om te trainen. Dat is natuurlijk prima, het is een keus die hij heeft gemaakt. Maar dit weekend merken we dat we veel bezig zijn met het fine tunen van de boot. Daar moet je zo’n weekend eigenlijk niet voor gebruiken.”

Robbert Huisman (Anna Paulowna) en Gijs Zuidema (Sneek) zijn goed gestart in de 29er. Zij slaan een gat van 10 punten op nummer 2, Yanne Broers (Bunnik) en Dolf Hendriksen (Warmond). Bart en Rik Dieperink (Den Bosch) starten zondag vanaf een derde positie. 

In de 49er staan Bart Lambriex en Pim van Vugt (Vlaardingen) op een eerste plek. De Thaise Don en Dylan Whitcraft zitten hier vlak achter op plek 2, derde is Remy Oomens met Bart de Haan.

Bij de 49erFX is het stuivertje wisselen, na zes wedstrijden nemen Willemijn Offerman en Elise de Ruyter de leiding met 9 punten. Svea Karsenbarg en Thomas Snoek staan met 10 punten op een tweede plek en Odile van Aanholt met Cecile Janmaat zijn derde met 13 punten.

Beste van de rest in de Finn
Het is de strijd om de tweede plaats in de Finn. Nicholas Heiner (Enkhuizen) is onverslaanbaar geeft Nanno Schuttrups (Muiderberg), die nu tweede ligt, aan. “Die ligt zo ver voor, dat haal je nooit in. Ik teken ervoor als ik deze tweede plek morgen kan behouden en de beste van de rest wordt. Vandaag was een hele lekkere zeildag, voor mij de mooiste dag van het jaar. Ik zit er goed in, mijn snelheid is zowel voor als aan de wind goed. Al is de tank nu wel even leeg. Morgen hoop ik op net zo’n dag als vandaag.” 

Uitdagend varen in Laser veld
Duko Bos (Den Haag) slaat een flink gat met de nummer 2 in de Laser Standaard. “Met al die 1tjes lijkt het of het me heel makkelijk afgaat, maar het is echt wel uitdagend op het water. Ik begon vandaag wat stroef, voor de eerste wedstrijd had ik een goed beeld van de situatie op het water. Alleen bij de start veranderden de omstandigheden en dat had ik wat laat door. Vervolgens had ik moeite weg te komen bij de groep, het was echt een strijd om toch eerste te worden. De tweede wedstrijd ging gewoon goed, ik had een goede snelheid en maakte een paar goede klappen. Bij de derde wedstrijd veranderden de omstandigheden weer, ik moest echt mijn concentratie wel vasthouden om voor de rest te blijven.” Bos heeft nu een voorsprong van 11 punten op de nummer 2, Nicholas Bezy (HKG). Erik Voets (Groningen) start de laatste dag op de derde plek. 

Bij de Laser Radiaal is het close racing vandaag. Maxime Jonker (Den Haag) staat voorlopig eerste met 9 punten. Direct achter haar komt Paul Hameeteman (Zierikzee) met 10 punten en nog een puntje meer heeft Daphne van der Vaart (Den Haag), zij staat vooralsnog derde.

Peer Noordanus (Huis ter Heide)en Ties Wijbinga (Tienhoven Ut) zijn aan elkaar gewaagd in de Laser 4.7. Noordanus staat eerste na 4 wedstrijden gevaren te hebben, Wijbinga staat tweede met slechts 1 punt verschil. Nog eens 13 punten daarachter komt Sjors van der Pol (Buren) die in een strijd met Daan Boekholt (Breda) zit om de derde plek.

Nieuwe leiders bij Dart 18
Nicolette van Gorp (Huizen) en Ruud van Gisbergen nemen vandaag de leiding over in de Dart 18. Gerben ter Avest (Lochem) en Patrick Hofman staan met slechts 1 punt verschil op een tweede plek. De Britse Deborah Waters en Barry Peters staan voorlopig op een derde plaats.

De Contenders weten vandaag 5 wedstrijden te varen. De Duitse Christoph Homeier gaat hier voorlopig aan de leiding met 5 punten. Op de tweede plek staat Dirk Lafleur (Amsterdam), en voorlopig derde is Rene Heynen (Swalmen). 

Matchracen om de punten
De matchracers zijn na twee dagen varen halverwege de tweede Round Robin, deze maken ze morgen af voordat de semi finals en finals worden gevaren. Waar de fleetracers zo min mogelijk punten proberen te halen, gaat het er bij de matchracers juist om zoveel mogelijk punten te halen. Dit gaat Renee Groeneveld tot nu toe het beste af, haar team gaat aan de leiding met 13 punten totaal. De Duitse Lars Huckstadt staat voorlopig op een tweede plaats met 10 punten. 

Zondag 22 september worden de laatste wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap gevaren. 

Alle kansen nog open na eerste dag op het Nederlands Kampioenschap Zeilen

Alle kansen nog open na eerste dag op het Nederlands Kampioenschap Zeilen

Zeilers moeten erg geduldig zijn op de eerste dag van het Open Dutch Sailing Championship in Medemblik. Het is vooral een dag van wachten op de wind. De ruim 500 zeilers uit 15 klassen, zijn allemaal het water op geweest. Maar er konden slechts enkele wedstrijden gestart worden.

Het zijn niet de ideale omstandigheden om een Nederlands Kampioenschap te beginnen, maar toch komt iedereen tevreden het water af. De Laser Radiaal en 4.7 zijn wel gestart vandaag, maar die wedstrijd werd voor beide klassen afgebroken nadat de wind er helemaal uitviel. Wedstrijdleider Arie-Jan Snel: “We zitten aan een tijdslimiet van een uur, en het leek even of in ieder geval of de 4.7 het nog ging halen. Maar toen de wind er helemaal uit was, moesten we wel afbreken. Afkorten was op dat moment sowieso geen optie meer.”

Voordat die wind eruit viel wisten de Finn en Laser Standaard zeilers nog te finishen. Nicholas Heiner wint deze wedstrijd in de Finn klasse. Ronald van Klooster wordt tweede en Eric Bakker pakt de derde plek. In de Laser Standaard gaat Duko Bos voorlopig aan de leiding met deze ene wedstrijd. Tweede is Eduardo van Vianen en derde Thomas Westerhof. 

Matchracers benutten wind optimaal
De matchracers hebben de beschikbare wind maximaal gebruikt. Ieder moment dat het kon gingen ze het water op. Hier zien we een aantal ‘oude rotten’ terug in de boot, waaronder Renee Groeneveld die in 2012 nog op de Olympische Spelen voer. “We hebben een hele goede dag gehad. Sowieso omdat we vergeleken met de andere klassen best veel hebben gevaren, aan het einde van de dag stond er ook nog een lekker windje. Het was voor ons wel even geleden dat we samen in de boot zaten, maar na 10 minuten varen is het ook wel weer vertrouwd.” Groeneveld en haar team staan momenteel gedeeld eerste, samen met Lars Huckstadt. Groeneveld kijkt met name uit naar morgen. “Dan varen we tegen Marcelien Bos-de Koning. Daar heb ik veel mee gevaren, dus het is wel leuk dat we nu tegen elkaar varen. We moeten elkaar waarschijnlijk niet aankijken, dan barsten we spontaan in lachen uit.” Bos-de Koning heeft veel bemand bij Groeneveld, dit is haar eerste evenement als stuurvrouw in het matchracen. 

Wachten wordt beloond
De Dart18 en Contender zeilers mochten vandaag na 3 uur wachten toch starten. Veel wind was het niet, maar er kon in ieder geval een, ingekorte, wedstrijd worden gevaren. Angela Hendriks en Jan Lems: “Het was een mooie pot voor ons. We hadden een jaar niet gevaren dus dan is het altijd even zien hoe het gaat. Het was jammer dat we niet konden wachten op de kant, maar juist net op het water waren toen de uitstelvlag erin ging. Maar dat hoort nu eenmaal bij zeilen. Morgen is er in ieder geval meer wind, dan zal ons resultaat weer heel anders zijn. We gaan het zien.” Hendriks en Lems staan nu op een eerste plaats overall. 

Ook de Contenders wisten een wedstrijd te finishen. Bart Thorborg staat erom bekend goed te varen in licht weer, dat laat hij vandaag ook weer zien door deze wedstrijd te winnen. De Duitse Christoph Homeier wordt tweede en Dirk Lafleur (NED) staat voorlopig derde.

Nieuwe kans op zaterdag
De andere klassen gaan helaas zonder te starten weer naar binnen. Op de 49er, 49erFX, 29 en Nacra 15 baan wordt als eerst besloten terug naar de kant te gaan. De Star, Yngling, SB20 en J22 volgen kort hierna, voor deze klassen begint het Nederlands Kampioenschap morgen dan echt. Ook de Finn en Laser keren na een laatste poging een baan neer te leggen, toch terug naar de kant.

Zaterdag 21 september wordt het wedstrijdschema hervat, met voor alle klassen een wedstrijd extra.

Inschrijving Open Dutch Sailing Championship geopend

Opening Inschrijving Open Duch Sailing Championship Medemblik 2019

De 17de editie van het Open Dutch Sailing Championship vindt plaats van 20 tot en met 22 september 2019. Geheel volgens traditie in het derde weekend van september bij het Regatta Center Medemblik. Dit jaar zijn maar liefst 16 klassen uitgenodigd, oude bekenden en zoals ieder jaar ook een aantal nieuwe klassen.

Inschrijving is geopend voor de volgende klassen:

 • Laser Standard
 • Laser Standard U21
 • Laser Radial (Men and Women)
 • Finn
 • Contender
 • 29er
 • 49er
 • 49erFX (open)
 • Nacra15
 • F18
 • Dart 18
 • J22
 • SB20
 • Yngling
 • Star
 • Laser 4.7

Inschrijven
De inschrijving gaat ook dit jaar weer via Sailing Today. Klik op de volgende link om je direct in te schrijven:
Sailing.today

Bekijk de Notice of Race via de volgende link:
Notice Board

Houd onze social media kanalen in de gaten voor updates omtrent het Open Dutch Sailing Championship.
Facebook
Twitter

Korting bij Bungalowpark Zuiderzee

Ben jij je al aan het voorbereiden op het Open Dutch Sailing Championship, het derde weekend van september? Bungalowpark Zuiderzee biedt nu een mooie korting voor alle zeilers die hier willen overnachten tijdens de kampioenschappen.

Wat: 15% korting op de huurprijs

Wanneer: Vanaf 16 tot 23 september 2019, aankomstdatum en vertrek zijn zelf in te vullen, de korting is geldig bij minimaal 2 overnachtingen.

Hoe: Boek via de volgende link: https://www.bungalowparkzuiderzee.nl/reserveren?discount_id=23745